Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]
[...] jednakże prawie w każdym przypadku jest to zjawisko fizjologiczne, zachodzące podczas wysiłku fizycznego (np. sprintu, ćwiczeń oporowych, skoków na skrzynię itd.). Jak dieta ketogeniczna wpływa na stężenie mleczanów i możliwości wysiłkowe? Naukowcy w 1996 r. sprawdzali, jak stosowanie diety będzie miało wpływ na stopniowany test wysiłkowy. [...]
Na temat kulturystycznej diety nadal krąży wiele mitów. Obserwując komentarze na YouTube, Facebooku czy Instagramie można dojść do wniosku, iż w Polsce, kraju liczącym mniej niż 40 mln mieszkańców, mieszka więcej ekspertów od dietetyki, sportów siłowych, farmakologii i ochrony zdrowia, niż w USA (ponad 327 mln w 2018 r.)! Najlepsze źródła protein [...]
Bardzo wiele rzekomych wskaźników „dobrego treningu” czy „osiąganych rezultatów” w rzeczywistości nic nie znaczy. Pamiętasz manipulacje związane z ukazywaniem dobrobytu w krajach zza „żelaznej kurtyny”? Tam też wszystko było w najlepszym porządku, półki były pełne, ludzie byli szczęśliwi, każdy miał pracę i nie było problemów, jak na „zgniłym [...]
[...] sportowcy. Wcześniej panowie nie byli aktywni fizycznie. Ponadto stosowali nietypowy program treningu. Przyrost masy (a właściwie osiągnięta rekompozycja) wskazują, iż dieta kulała. Niestety zupełnie czym innym jest wykonywanie 5-6 ćwiczeń głównie na maszynach, zapewne z umiarkowanym ciężarem (jak w eksperymencie) a regularny trening [...]
[...] nabyć aptecznej jakości testosteron (enanthate czy omnadren), a w obrocie łatwo dostępny jest hormon wzrostu czy IGF-1. Tajemnica tkwi raczej w fenomenalnych genach czołowych zawodników złotej ery kulturystyki. Niektórzy twierdzą, iż insulina oraz hormon wzrostu zrujnowały sylwetki kulturystów. Zobacz także: Złota Era: dieta w epoce Arnolda
[...] 11%. Następnie zastosowano różne rodzaje białka, aby zbadać ich wpływ na wagę ciała i procesy metaboliczne. Następnie szczury podzielono losowo na siedem grup i karmiono je dietami dostarczającymi tyle samo energii, jednak z różnymi źródłami białka, przez 8 tygodni. Badano: zmianę masy ciała zwierząt, wagę tkanki tłuszczowej, profile lipidowe w [...]
[...] inaczej, z tendencją do wzrostu Bacteroidetes, w porównaniu z Firmicutes po diecie RS4 (4) i odwrotnym trendem po diecie RS2 (5). Tanja V. Maier i wsp. wykazali, iż dieta bogata w RS wpływa na zmianę proporcji bakterii u człowieka. Dieta HRS (bogata w opornę odmianę) zawierała skrobię kukurydzianą o wysokiej zawartości amylozy (Hi-Maize [...]
[...] w tym przypadku (wbrew zaleceniom obowiązującym jeszcze 10-15 lat temu). Wystąpieniu hiperkalciurii sprzyja duże spożycie sodu (np. sól kuchenna) oraz białka (typowa dieta kulturysty jest wysokobiałkowa). Postępowanie dietetyczne w przypadku hiperkalciurii obejmuje zmniejszenie spożycia sodu (ograniczenie potraw obficie solonych), białka [...]
[...] regularne dostarczanie protein niż bombardowanie ciała 400 g porcjami np. wołowiny czy 100 g białka serwatkowego w porcji. Zresztą samo białko nie powoduje wzrostu mięśni, a dieta oparta wyłącznie o proteiny doprowadza do wyniszczenia ustroju, jeśli byłaby długo kontynuowana, do śmierci. Podobnie niekorzystne jest nadmierne ograniczanie podaży [...]
Wiele rodzajów pokarmów może pełnić ważną rolę w przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym i ogólnej poprawie stanu zdrowia. Mogą być one szczególnie przydatne dla osób mających nadwagę, otyłość, początki syndromu metabolicznego lub cukrzycy. Ryby – źródło omega-3 Łosoś, sardynki, śledź, anchois (sardela) i makrela są dobrym źródłem kwasów [...]
[...] estradiolu, DHT (a więc pośrednio od testosteronu), lokalnych czynników wzrostowych i wywołanych treningiem mikrourazów mięśni. Jeśli nie masz problemów z hormonami, to dieta jest tym najważniejszym czynnikiem, który stymuluje wzrost muskulatury lub jej spadek. I co z tego, że zastosujesz trening, który ma być hipertroficzny i jest zgodny ze [...]
[...] 10-20 minut. Superintensywne interwały – kilka minut, mniej intensywna praca może być prowadzona nawet 25-40 minut. Podsumowanie Kluczem do redukcji wagi ciała jest właściwa dieta. Trening interwałowy może pomóc w redukcji, jeśli masz już na tyle dobrą kondycję, aby znieść wysokie tętno robocze typowe dla interwałów beztlenowych. Z badań wynika, [...]
[...] nierównomiernego rozkładu protein w 3 posiłkach: 10,7 ± 0,8 g; 16,0 ± 0,5 g i 63,4 ± 3,7 g białka. Pobierano próbki krwi oraz mięśni, aby ustalić, jak dieta będzie wpływać na syntezę białek mięśniowych. Stosowano znakowaną fenyloalaninę. Wyniki: 24 h synteza białek mięśniowych była o 25% wyższa w grupie równomiernej ilości [...]
Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]
Dieta nie oznacza jedynie specjalnego sposobu odżywiania się, jest to także każdy przyjęty sposób dostarczania pokarmu. Wiele osób utożsamia zwrot „jestem na diecie” z „odchudzam się”. W świecie kulturystyki istnieją dwa przeciwstawne bieguny, budowanie masy i redukcja tkanki tłuszczowej („wycinka”). Z praktyki wynika, iż nie należy starać się [...]
[...] tylko poziomy insuliny pozostały, jako niezależny predyktor w modelu. Odnotowano wzrost GLP-1 o 0,6 ng / ml przy każdym wzroście stężenia insuliny o 1 mIU / ml. Wniosek: dieta o ograniczonej podaży kalorii obniżyła stężenie GLP-1 przy jednoczesnej utracie masy ciała. Znacznie poprawiły się parametry zdrowotne, spadło ryzyko [...]
Trójglicerydy, nazywane także triglicerydami, triacyloglicerolami, triacyloglicerydami lub oznaczane skrótem - TG, są organicznymi związkami chemicznymi, zaliczanymi do lipidów, czyli tłuszczów. Każdy trójgliceryd składa się z jednej cząsteczki glicerolu oraz trzech cząsteczek długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Podobnie jak wolne kwasy [...]
[...] dużej objętości i z dużą częstotliwością prawdopodobnie nic ci nie grozi. Rozsądny poziom dla kulturysty to 2-3 sesje aerobowe po 20-30 minut każda. Resztę redukcji zapewni dieta oraz interwały. Jeśli masz podejście typu „starej szkoły” z pewnością poniesiesz duże straty z powodu nadmiaru aerobów. Niektórzy zawodnicy wykonywali sesje [...]
[...] czy długofalowe stosowanie diety dostarczającej do 50 g węglowodanów dziennie jest bezpieczne - niektóre badania zasiały tu ziarnko niepewności (np. dotyczące wzrostu LDL na dietach keto). Nikt tego nie sprawdzał przez dłuższy okres czasu w dobrze kontrolowanych warunkach. Z pewnością nadmierna podaż węglowodanów wiąże się ze znacznym skróceniem [...]